::..SELAMAT DATANG..SELAMAT MEMBACA..SELAMAT PULANG..::

Monday, July 20, 2009

GUNUNG SENYUM!!! ARGHH!!

pade 18 - 19 july aku g masuk gue ngan daki gunung senyum...
haha..ni first time nih..
mule2 takut gak nak g..
tapi tak pe la, ambik pengalaman n sahut cabaran..
~Malaysia Boleh!!!~
pendakian ni anjuran Malaysian Journey kat kampus aku...
dalam 33 orang yang pegi...
kitorang bertolak pukul 7 pagi ari sabtu..

~ Sabtu, 18/7/2009 ~
SIRI 1

gunung senyum ni kat Temerloh, so tak jauh la dari kampus aku..dalam 2 jam da sampai.. lebih kurang kul 9 lebih kitorang sampai..ingatkan dapat chalet yang kureng ckit..tapi dapat tempat macam hostel la jugak..not bad..tempat mandi pun okay..haha..
~itu yang penting~

dalam kul 10 pagi, kitorang da berkumpul balik kat dataran gunung ni...hari ni juz junggle tracking n masuk 15 gue!!..mase mule2 berjalan tu agak semangat la jugak..tapi setelah sekian lame boring + penat..tapi tak sampai 10 minit pas aku mengeluh kitorang da sampai gue yang pertama..aku tak ingat ape name guenyer..sebab banyak betul gua yang ader..

mengikut pak cik yang bertanggungjawab bawak kitorng masuk gue ni, die cakap name2 gue ni diberikan berdasarkan batu yang terbentuk dalam gue tersebut..antaranya..GUA MAYAT, GUA STRAW, GUA RANGKAK..n so on la..mase masuk gua rangkak ni memang kene merangkak la..huhu..sampai terhantuk pale aku..memang sempit tempat nyer..gua tu gelap..aku pulak lupe bawak lampu suluh ...huhu..dalam gue tu ade tulisan Allah dan tulisan Muhammad yang semulajadi..subhanallah..

kitorang pun meneruskan la perjalanan ke gua yang seterusnya pulak..banyak nyer gua..kaki ni da tak larat nak jalan..dlam 6 km pegi n balik..campur dengan kene merangkaknyer, panjat lagi..banyak gua kat cni yang hidup lagi..so, kene la jage elok2..tak ley bawak kuar ape2 barang dari hutan n gue ni..sebab takut ade penjaganyer..

SIRI 2

nak dijadikan ceriternye..kitorang habis dalam pukul 3 setengah..ingatkan da habis...rupe2nye kul 4 setengah kene berkumpul balik..ada lagi 8 gue belum kitorng masuk..hahaha..mase ni rase macam tak nak g da...sebab lutut ni da lenguh giler..tapi rugi la sebab da bayar..lagipun bukan senang nak datang da pas ni..so, kene la ikut cakap pengerusi..balik tu, kitorng solat, makan, mandi n rehat jap..

kul 4.45 kitorang pun gerak la..gua ni tak la jauh sangat..so, tak banyak la berjalan..tapi gua2 kat cni tinggi..so kene naik la tangga yang telah disediakan oleh pihak perhutanan Temerloh..tangga dia tinggi dan kecik..

ade sorang kawan aku ni gayat sangat..sampai terketar-ketar lutut die..aku tanye la die ape perasaan gayat ni..die pun cakap "ko rase macam kaki tu tak ley gerak n menggeletar"..
baru la aku paham...kitorang pun bagi la semngat kat dier..

antara name gua yang ade kat cni ialah GUA SILAT..mengikut mitos gue ni merupakan tempat pahlawan-pahlawan terbilang dahulu untuk berlatih..diorang terpakse berlatih dlam gue supaya musuh tak tahu..tapi dapat tengok kesan tapak kaki n tapak tangan diorang..memang 2 KALI GANDA daripada kita sekarang...

banyal lagi citer ni snanyer..hari kedua merupakan hari paling bersejarah dalam hidup aku..dan aku terasa sangat bersyukur sebab aku masih bernafas lagi dibumi Allah ini..nantikan cerite aku selanjutnya..

~gambar masih tidak boleh dipaparkan lagi kerana sebab-sebab tertentu~

Thursday, July 2, 2009

BORING!!!

hmm...boring giler...
tak banyak aktviti sangat sem baru ni..
dis week (3-5 july) , ramai pulak kawan2 aku yg balik..huhu..

last wednesday, i hve accept sms from my younger sister..
she tel me to come home dis week...
huhu...but, i can't...

die suh ak carikan maklumat pasal undang2 kemanusiaan n tolong die wat essay coz nak hantar ke jabatan pelajaran...
so, aku cakap ngan die...
aku wat kat cni jer...nanti aku pos by email..
~ die pun da happy balik, kalo tak sedih je ~

<>