::..SELAMAT DATANG..SELAMAT MEMBACA..SELAMAT PULANG..::

Sunday, November 8, 2009

~PAKU YANG LEKAT DI HATI~

“Jangan suka menyakiti hati orang lain dengan kata-kata kita,” nasihat seorang ibu kepada anaknya.

“Saya tahu itu salah, ibu. Tapi, saya akan cepat minta maaf. Itu satu kelebihan juga, bu?” Kilas si anak.

“Tetapi perbuatan kamu itu menyakitkan hati orang, anakku,” kata ibu itu lagi.

“Saya rasa tidak, saya tidak kejam. Selepas minta maaf, segala-galanya langsai, bu.” Si ibu berfikir. Apakah cara untuk menyedarkan anaknya daripada sifat buruk ini?

“Kalau begitu, kamu ikut cadangan ibu ini. Moga kamu akan fahami maksud ibu nanti.” Tanpa membantah anak itu setuju.

“Begini, setiap kali kamu menyakiti hati seseorang, kamu ketuk sebilah paku ke dinding ini. Kemudian, setelah kamu meminta maaf, kamu cabut semula paku yang kamu ketuk itu!”

“Baik, ibu.” Beberapa bulan berlalu, mereka sama-sama menghadap dinding tersebut. “Lihat ibu, mana ada paku yang tinggal?” Ujar si anak dengan bangga.

“Semuanya telah dicabut. Memang ramai orang yang saya sakiti hati mereka, tetapi semuanya telah memaafkan saya setelah saya meminta maaf.”

“Betul kamu sudah minta maaf dan mereka telah memaafkan, tapi sedarkah kamu…?”

“Maksud ibu?”

“Cuba kamu tengok dinding ini. Semuanya sudah tebuk, calar dan ‘berkematu’. Itulah hati-hati yang telah kamu sakiti. Walaupun kamu sudah dimaafkan, tetapi kesan perbuatan buruk itu masih berbekas di hati mereka. Hati yang dilukai ada parutnya, anakku…”

Si anak merenung dinding yang tebuk-tebuk itu. Sudah tidak indah lagi seperti asalnya. Begitukah hati-hati orang yang telah aku sakiti?

Pengajaran: Meminta maaf adalah perbuatan terpuji. Tetapi berusaha agar kita tidak terpaksa meminta maaf (maksudnya menghindarkan diri daripada menyakiti hati orang lain) jauh lebih terpuji. Ya, luka di hati itu lebih sukar diubati daripada luka di tangan.

Wednesday, November 4, 2009

~SEDIH DAN GEMBIRA~

Alhamdullilah..
ahirnya ibu dan bapaku diberi peluang untuk mengerjakan ibadah haji lebih awal daripada jangkaan...
pilu terasa di hati taktala mereka meninggalkan tanah air...aku iringi pemergian mereka dengan iringan doa dan tangisan air mata kesyukuran atas peluang yang telah diberikan...
aku sentiasa mendoakan agar mereka dipermudahkan urusan dan memperoleh haji mabrur..
INSYALLAH...

kini aku baru mengerti erti sebuah perpisahan...
terasa hati ini bagaikan dirobek-robek oleh kerinduan...
selepas ini aku akan lebih menghargai dan menyayangi mereka sepertimana mereka menyayangi aku dulu, kini dan selamanya...


Monday, October 12, 2009

~ SAKIT DAN KAMU ~

Alhamdulillh..
akhirnya sakit aku surut jua...
setelah menahan untuk beberapa hari...
terima kasih YA ALLAH kerana telah membantu aku dengan memberi rakan-rakan yang sanggup menolong ku...

Kepada kawan-kawan, apabila kita sakit kepada Dia lah tempat kita mengadu, tempat kita merintih...
tetapi apabila kita pulih adakah kita masih mengingatinya serupa sewaktu kita sakit??..
sama-samalah renungkan...
dan selamat beramal...

Sunday, October 11, 2009

Mengapa penting solat di awal waktu??

Setiap peralihan waktu solat sebenarnya menunjukkan perubahan tenaga alam ini yang boleh diukur dan dicerap melalui perubahan warna alam. Aku rasa fenomena perubahan warna alam adalah sesuatu yang tidak asing bagi mereka yang terlibat dalam bidang fotografi, betul tak?




Sebagai contoh, pada waktu Subuh alam berada dalam spektrum warna biru muda yang bersamaan dengan frekuensi tiroid yang mempengaruhi sistem metabolisma tubuh. Jadi warna biru muda atau waktu Subuh mempunyai rahsia berkaitan dengan penawar/rezeki dan komunikasi.
Mereka yang kerap tertinggal waktu Subuhnya ataupun terlewat secara berulang-ulang kali, lama kelamaan akan menghadapi masalah komunikasi dan rezeki. Ini kerana tenaga alam iaitu biru muda tidak dapat diserap oleh tiroid yang mesti berlaku dalam keadaan roh dan jasad bercantum (keserentakan ruang dan masa) - dalam erti kata lain jaga daripada tidur. Di sini juga dapat kita cungkil akan rahsia diperintahkan solat di awal waktu. Bermulanya saja azan Subuh, tenaga alam pada waktu itu berada pada tahap optimum. Tenaga inilah yang akan diserap oleh tubuh melalui konsep resonan pada waktu rukuk dan sujud. Jadi mereka yang terlewat Subuhnya sebenar sudah mendapat tenaga yang tidak optimum lagi.

Warna alam seterusnya berubah ke warna hijau (Isyraq & Dhuha) dan kemudian warna kuning menandakan masuknya waktu Zohor. Spektrum warna pada waktu ini bersamaan dengan frekuensi perut dan hati yang berkaitan dengan sistem penghadaman.
Warna kuning ini mempunyai rahsia yang berkaitan dengan keceriaan. Jadi mereka yang selalu ketinggalan atau terlewat Zuhurnya berulang-ulang kali dalam hidupnya akan menghadapi masalah di perut dan hilang sifat cerianya. Orang yang tengah sakit perut ceria tak?

Kemudian warna alam akan berubah kepada warna oren, iaitu masuknya waktu Asar di mana spektrum warna pada waktu ini bersamaan dengan frekuensi prostat, uterus, ovari dan testis yang merangkumi sistem reproduktif.
Rahsia warna oren ialah kreativiti. Orang yang kerap tertinggal Asar akan hilang daya kreativitinya dan lebih malang lagi kalau di waktu Asar ni jasad dan roh seseorang ini terpisah (tidur la tu). Dan jangan lupa, tenaga pada waktu Asar ni amat diperlukan oleh organ-organ reproduktif kita.

Menjelang waktu Maghrib, alam berubah ke warna merah dan di waktu ini kita kerap dinasihatkan oleh orang-orang tua agar tidak berada di luar rumah. Ini kerana spektrum warna pada waktu ini menghampiri frekuensi jin dan iblis (infra-red) dan ini bermakna jin dan iblis pada waktu ini amat bertenaga kerana mereka resonan dengan alam. Mereka yang sedang dalam perjalanan juga seelok-eloknya berhenti dahulu pada waktu ini (solat Maghrib dulu la) kerana banyak interferens (pembelauan) berlaku pada waktu ini yang boleh mengelirukan mata kita. Rahsia waktu Maghrib atau warna merah ialah keyakinan,
pada frekuensi otot, saraf dan tulang.

Apabila masuk waktu Isyak, alam berubah ke warna Indigo dan seterusnya memasuki fasa Kegelapan. Waktu Isyak ini menyimpan rahsia ketenteraman dan kedamaian
di mana frekuensinya bersamaan dengan sistem kawalan otak. Mereka yang kerap ketinggalan Isyaknya akan selalu berada dalam kegelisahan. Alam sekarang berada dalam Kegelapan dan sebetulnya, inilah waktu tidur dalam Islam. Tidur pada waktu ini dipanggil tidur delta di mana keseluruhan sistem tubuh berada dalam kerehatan. Selepas tengah malam, alam mula bersinar kembali dengan warna putih, merah jambu dan seterusnya ungu di mana ianya bersamaan dengan frekuensi kelenjar pineal, pituitari, talamus dan hipotalamus. Tubuh sepatutnya bangkit kembali pada waktu ini dan dalam Islam waktu ini dipanggil Qiamullail.





Begitulah secara ringkas perkaitan waktu solat dengan warna alam. Manusia kini sememangnya telah sedar akan kepentingan tenaga alam ini dan inilah faktor adanya bermacam-macam kaedah meditasi yang dicipta seperti taichi, qi-gong dan sebagainya. Semuanya dicipta untuk menyerap tenaga-tenaga alam ke sistem tubuh. Kita sebagai umat Islam sepatutnya bersyukur kerana telah di’kurniakan’ syariat solat oleh Allah s.w.t tanpa perlu kita memikirkan bagaimana hendak menyerap tenaga alam ini. Hakikat ini seharusnya menginsafkan kita bahawa Allah s.w.t mewajibkan solat ke atas hamba-Nya atas sifat pengasih dan penyayang-Nya sebagai pencipta kerana Dia tahu hamba-Nya ini amat-amat memerlukan-Nya. Adalah amat malang sekali bagi kumpulan manusia yang amat cuai dalam menjaga solatnya tapi amat berdisiplin dalam menghadiri kelas taichinya.

Wallahualam.

~ Pisang dan Hati ~


Maryam, guru kelas Tadika menganjurkan satu permainan yang sungguh menarik untuk murid-muridnya. Setiap murid diminta membawa beg plastik yang berisi pisang yang tertulis nama orang yang paling mereka benci ke kelas pada esok hari. Jadi, jumlah pisang yang perlu dibawa bergantung kepada jumlah orang yang dibenci.

Keesokan harinya, setiap murid membawa beg plastic berisi pisang masing-masing. Ada yang membawa tiga biji, ada juga lima biji dan paling banyak lapan biji. Semuanya sudah ditulis nama orang yang paling mereka benci.

"Sekarang simpan pisang tu. Jangan lupa bawa ke mana sahaja kamu pergi selama seminggu. Inilah permainannya. Selepas seminggu, kita akan tahu keputusannya" beritahu Cikgu Maryam. Kanak-kanak tersebut menyimpan pisang masing-masing di dalam beg.

Hari demi hari berlalu, pisang tersebut mula berbintik-bintik dan akhirnya menjadi busuk . Kanak-kanak itu mula merungut dan marah. Mereka tidak menyukai permainan itu lagi kerana selain beg berat, badan berbau busuk. Ada yang menangis, enggan meneruskan permainan.

Seminggu berlalu, pagi-pagi lagi murid-murid Maryam sudah bersorak. Permainan sudah tamat. Tidak ada lagi beban dan bau busuk yang perlu dibawa.

"Okey semua, apa rasanya bawa pisang dalam beg ke sana ke mari selama seminggu?" tanya Cikgu Mayam. Semuanya serentak mengatakan mereka benci permainan itu. Mereka hilang kawan, sering diejek dan terpinggir. Lebih teruk lagi, terpaksa tidur, makan, mandi, bermain dan menonton TV dengan bau busuk.

"Itulah sebenarnya yang berlaku kalau kita simpan perasaan benci pada orang lain dalam hati. Bau busuk kebencian itu akan mencemari hati dan kita akan membawanya ke mana saja kita pergi. Jika kamu sendiri tidak boleh tahan dengan bau pisang busuk hanya untuk seminggu, cuba bayangkan apa akan jadi kalau kamu simpan kebencian sepanjang hidup kamu" beritahu Cikgu Maryam.

Maryam mengingatkan anak muridnya supaya membuang jauh-jauh perasaan benci daripada membebani hidup. Kemaafan adalah yang terbaik. Menyayangi lebih baik darpada membenci. Moralnya, jangan letak pisang dalam beg. Jangan simpan kebencian, dendam kesumat dan apa-apa yang mazmumah dalam hati. Macam pisang yg makin membusuk, begitu juga hati.



Ceria-ceria selalu :)

Mentari Hidup Nyanyian Haikal

Kala senja itu tiba
Kutermenung sendirian
Terasa diriku ini jauh dari rahmat Tuhan
Dosa yang aku lakukan
Menerjah ruang fikiran
Masihkah ada untukku keampunan


Gelap rasa dunia ini
Tanpa cahaya Ilahi
Baru kini kusedari
Jalan yang aku lalui
Memusnah pedoman hidup
Melempar hatiku ini ke lembah kehinaan


Dalam kegelapan itu
Terbit cahaya dari-Mu
Memandu hamba-Mu menuju iman
Menginsafi diri dengan ketaqwaan dan kesabaran


Kau terangi jalanku menuju syurga-Mu
Dan Kau tunjuki dengan hidayah-Mu
Hanyalah pada-Mu kuhadapkan diri
Mohon keampunan


Wahai Yang Maha Pengasih
Bantulah hamba-Mu ini Yang kian terumbang-ambing
Di dalam arus duniawi Kuberdoa kepada-Mu
Memohon limpah rahmat-Mu
Mentari hidupku kan bersinar kembali

Thursday, October 8, 2009

Facebook Membunuh Rakyat Palestin???

Kini, anak kecil yang dibangku sekolah rendah pun sudah tahu menggunakan perkhidmatan internet, kerana segalanya di hujung jari. Seorang kanak-kanak lelaki berumur 10 tahun di tanya, "Mengapa guna internet? Adakah sebarang kerja sekolah yang diberi oleh guru yang memerlukan adik untuk menggunakan internet?" Balasnya, "Tidak. Saya nak tengok gambar kakak dan abang saya di luar negara sana." Ditanya kembali, "Bagaimana?". Di balas, "Tengok dekat Facebook atau Friendster mereka." Zaman ini amat mudah. Walau jauh beribu kilometer, jika rindu, hanya sekali klik dan beberapa taipan di papan kunci (keyboard), rindu yang terpalit di hati pasti terubat.

Facebook. Jika ada yang tidak pernah dengar perkataan tersebut, agak mustahil. Tetapi, jika ada yang tidak mempunyai akaun pada laman tersebut, bukanlah suatu yang pelik. Jika dulu, kalau orang bertanya, kenapa diri tak punya akaun Facebook? Mungkin ada yang menjawab, "tak perlu sangat kot." Tapi kini, jika soalan yang sama di ajukan, ada yang menjawab dengan jawapan yang agak simbolik, "sebab tak nak bunuh orang Palestin!". Bagi mereka yang tidak tahu hujung pangkal, pastinya pernyataan tersebut akan membawa kepada seribu satu persoalan, yang seharusnya dirungkaikan satu demi satu.

Semua sedia maklum bahawa laman tersebut di asaskan oleh seorang anak muda berbangsa Yahudi-Amerika, iaitu Mark Zuckerberg. Mengupas peribadi beliau, beliau ialah salah seorang pelajar yang pernah menuntut di universiti yang terulung di dunia, iaitu University Harvard. Namun begitu, di atas kesalahan yang yang telah dilakukan oleh beliau, akhirnya, beliau telah meninggalkan zaman pengajian beliau di institut pengajian tersebut.

Apa yang menyebabkan terdapatnya dakwaan yang mengatakan Facebook memberi sumbangan kepada pembunuhan rakyat di Palestin adalah kerana Mark, sebagai CEO, merupakan salah seorang ahli aktif di dalam Alpha Epsilon Pi Fraternity (AEPi). AEPi adalah sebuah persatuan yang di anggotai oleh mereka yang berketurunan Yahudi Amerika Utara. Fungsinya lebih kurang sama seperti persatuan-persatuan biasa lain, dan diantaranya adalah menjaga kebajikan ahli-ahli. Berdasarkan kepada laman AEPi, persatuan ini sering memberi bantuan dari segi kewangan kepada beberapa pertubuhan yang menyokong kepada Israel. Salah sebuahnya adalah American Israel Public Affairs Committee (AIPAC).

AIPAC secara umumnya adalah sebuah jawatankuasa yang membantu Israel supaya sentiasa mendapat sokongan kuat daripada Amerika. Antara kejayaan yang telah dibawa oleh AIPAC termasuklah membuat beberapa resolusi bagi menyokong dan mempertahankan hak Israel dalam menghadapi puak terrorist, yang dinamakan mereka sebagai Hamas dan Hizballah[1]. Sebagaimana kita mempercayai dan meletakkan harapan yang tinggi kepada para remaja/ belia, begitu juga dengan mereka. Pertubuhan ini percaya bahawa kunci kepada kekukuhan hubungan US-Israel pada masa hadapan adalah dengan mendidik para pemimpin belia yang ada hari ini. Justeru itu, mereka mewujudkan ‘AIPAC on Campus'. Program latihan AIPAC (AIPAC's training program) bekerjasama dengan sekolah-sekolah tinggi (high school), dan pelajar-pelajar universiti (sama ada undergraduate ataupun postgraduate) dalam melatih para pelajar bagaimana untuk mengukuhkan hubungan US-Israel melalui penglibatan di dalam bidang politik[2]. Program ini dinamakan sebagai AIPAC's Political Leadership Development Program. Pemimpin-pemimpin muda ini juga akan turut dilatih untuk menjadi seorang yang pro-Israel[3]. Disebutkan juga di dalam laman web AEPi, bahawa ramai pemimpin terbaik AEPi bergiat aktif dalam AIPAC di kampus mereka[4]. Melalui penerangan-penerangan diatas, dapat dilihat bahawa terdapat kerjasama di antara AEPi dan AIPAC.

AEPi juga adalah sebuah pertubuhan yang memerlukan komitmen daripada ahli-ahlinya sepanjang hayat. Alumni AEPi adalah antara mereka yang akan memberikan sumbangan kepada pertubuhan ini sama ada dari segi kewangan, mahupun kepakaran[5]. Disebabkan hal ini, ada pihak yang mendakwa bahawa Mark Zuckerberg, sebagai salah seorang alumni AEPi, secara tidak langsung terlibat dalam menyediakan ‘kemudahan' kepada pihak Israel untuk terus menyerang Palestin.



Jadi, bagaimana pula Facebook boleh menyumbang kepada Israel sedangkan ianya hanyalah sebuah laman yang menawarkan perkhidmatan percuma kepada pengguna yang mahu mendaftar? Dari mana datangnya sumber kewangan Facebook seperti yang diwar-warkan? Sebagaimana laman web lain yang menyediakan bahagian untuk pengiklanan di laman mereka, begitu juga dengan Facebook. Melalui iklan-iklan tersebut, secara tidak langsung akan menjana pendapatan kepada Facebook. Apabila sesuatu iklan dipaparkan di sebuah laman web, pihak yang bertanggungjawab mengeluarkan iklan tersebut perlu membuat bayaran diatas ruang yang di'sewa'. Terdapat beberapa sistem yang digunakan sebagai cara bayaran bagi sesebuah iklan di Facebook[6]. Salah satu sistem yang digunakan adalah Pay per click (PCP)[7]. Melalui sistem ini, pemilik ruang sewa akan dibayar sewa iklan berdasarkan bilangan kunjungan yang diterima oleh sesebuah laman, melalui iklan yang di paparkan. Jika banyak kunjungan yang diterima, maka bayaran yang akan diterima oleh pemilik ruang sewa juga akan meningkat. Sistem lain yang digunakan adalah Pay per Impression[8]. Bagi sistem ini pula, pemilik ruang sewa akan dibayar sewa bagi setiap kali iklan dipaparkan di laman mereka. Terdapat laman web yang menggilirkan paparan iklan di laman mereka disebabkan oleh banyaknya mendapat tempahan iklan dengan keadaan ruang sewa yang terhad. Maka, di dalam suatu masa, hanya beberapa iklan sahaja yang akan dipaparkan.

Berdasarkan kedua-dua sistem pengiklanan ini, kedua-duanya akan memberi manfaat kepada pemilik ruang sewa, tambahan pula, jika laman tersebut sentiasa mendapat kunjungan yang ramai daripada para pengguna internet. Ianya dapat dilihat di laman tersebut sendiri. Facebook menawarkan harga pengiklanan serendah US $1 satu hari[9]. Jika satu hari 100 orang pengguna Facebook tertarik dengan iklan yang dipaparkan di Facebook, dan langsung mengambil langkah untuk ke laman web tersebut, maka, akan menyumbanglah dia kepada peningkatan ekonomi Facebook.

Selain itu, Facebook turut menjana ekonomi dengan aplikasi-aplikasi yang terdapat di dalamnya. Bagi setiap aplikasi yang direka dan dihantar oleh pengguna, Facebook mengenakan bayaran terhadapnya. Bayaran tersebut tertakluk kepada status penghantar aplikasi, seperti golongan pelajar sama ada golongan bekerjaya. Harga yang paling rendah ditawarkan adalah kepada golongan pelajar iaitu sebanyak $175[10].

Seperti mana laman-laman web yang terdapat di alam maya ini, Facebook juga berhak mendapatkan keuntungan diatas perkhidmatan yang telah mereka berikan kepada masyarakat, terutamanya para penggunanya. Ada sesetengah pihak yang menggunakannya sebagai salah satu cara untuk mengekalkan hubungan dengan kaum keluarga mahupun sahabat handai. Malah, ada juga segelintir yang menjadikannya sebagai medan dakwah. Walaupun sepotong ayat ditulis, jika dicampakkan oleh Allah hidayah ke dalam hati seseorang, tidak mustahil dakwah itu akan menampakkan kesannya, walaupun ada yang mengatakan alasan dakwah itu sebagai yang lapuk.

Orang-orang awam dan pengguna seperti kita, sukar untuk mengetahui kebenaran disebalik dakwaan-dakwaan yang dibuat. Satu demi satu maklumat dicungkil untuk melihat perkaitan Facebook dengan organisasi-organisasi yang terlibat dalam usaha ‘menghilangkan' Palestin daripada peta dunia. Hakikatnya kita hanyalah pengguna Facebook yang berusaha untuk memanfaatkan kemudahan yang ada. Juga, jika ketika sesi pendaftaran pengguna (user sign up) dilakukan, tertulis disitu ‘Facebook menyokong Zionisme', adalah suatu yang mustahil pengguna Facebook akan meningkat kepada angka yang ada seperti hari ini[11].

Hari ini, jika di lihat dan di cari melalui enjin pencari (search engine), banyak dakwaan yang menunjukkan hasil ekonomi yang diperoleh daripada Facebook menyumbang kepada Zionis yang bertapak di Israel. Antaranya adalah apabila Mark Zuckerberg turut tersenarai sebagai selebriti yang hadir ke perayaan sambutan ke-60 Israel pada tahun 2008[12]. Bagi menentukan kebenarannya, tentu sahaja bukan mudah, kerana seseorang mampu untuk berbuat apa sahaja bagi melindungi diri sendiri. Namun, kita sedar bahawa pokok tidak akan bergoyang jika tiada angin. Apa yang perlu ialah sentiasa berhati-hati. Gunakan Facebook sebaik mungkin. Jika dakwaan mengatakan hanya dengan sekali log in, kita telah menyumbang kepada kekayaan Facebook, maka, kurang kan ‘kemasukan' kita ke dalam Facebook. Apabila benar-benar terasa ada kepentingannya, barulah log in. Jika terasa tidak bertambah amal dalam diri, elakkan daripada melakukannya. Hal ini adalah kerana, segala perubahan terletak pada diri kita. Masih banyak urusan di luar sana yang perlu kita lakukan, selain untuk selalu log in ke dalam Facebook.

Kata-kata yang dipetik daripada pencarian di internet hari ini, ‘log out and get a life outside there... see the skies!'

Tidakkah mereka memerhatikan burung-burung yang mengembangkan dan mengatupkan sayapnya di atas mereka? Tidak ada yang menahannya (di udara) selain Yang Maha Pengasih. Sungguh, Dia Maha Melihat segala sesuatu[13].


APA PENDAPAT ANDA SEMUA...?
APAKAH TINDAKAN YANG PERLU KITA AMBIL...?
FIKIR-FIKIRKANLAH....

Wednesday, October 7, 2009

hati yang dukacita...(not about him)

perlu ke kiter teruskan hidup ini dengan kepura-puraan...
sukarnyer lidah untuk mengatakan kebenaran...
YA ALLAH...berikan lah petunjuk kepada perjalanan hidupku ini...
andai ini jalan hidupku, lapangkanlah dan bimbinglah hamba mu ini...
jika salah jalanku ini, sedarkan lah aku sebelum terlambat...
aku pohon kepadamu YA ALLAH...

Tuesday, October 6, 2009

ALANGKAH INDAHNYA...


Adam,mengertilah...

Hawa bukanlah insan yg kuat..
bukan juga insan yg bisa menahan nafsu..
tatkala diri diuji, Hawa sering tewas...
tewas dgn godaan syaitan & nafsu sendiri..

Adam,mengertilah...
sungguh, Hawa telah cuba melakukan yg terbaik..
agar diri ini tidak menjadi fitnah dunia...
telah Hawa cuba menjaga diri ini sebaik-baiknya..
Hawa sedaya upaya menjauhkan diri dari tabarruj..
perfume, make up, perhiasan...
telah Hawa elakkan sejauh-jauhnya..
namun mengapa masih Adam tertarik pd Hawa
yg serba kekurangan ini..

Adam,mengertilah...
Hawa ini berjiwa lembut...
sukar untuk Hawa menolak bila Adam meminta...
Hawa tau permintaan Adam
tak mungkin membawa Hawa ke kancah maksiat...
namun, Hawa lemah...
Hawa takut zina hati...

Adam,mengertilah...
setiap kali 'sms' diterima..
Hawa keliru...
ingin sekali Hawa membiarkan sahaja..
tapi Hawa akur tuntutan sahabat...
Hawa tewas...
Hawa reply juga...
mengenangkan Adam adalah sahabat....

Adam,mengertilah...
setiap layanan yg Hawa beri hanya sekadar membantu..
mungkin Hawa adalah antara kasih sayang Allah yg dikurniakan buat Adam..
memudahkan perjalanan hidup Adam..
jgn disalah tafsir apa yg Hawa berikan..

Adam,mengertilah...
Hawa mengharapkan Adam menjaga Hawa..
namun,bukanlah 'couple' yg Hawa pinta...
tp cukuplah sekadar tidak memandang Hawa..
cukuplah sekadar menghormati Hawa sebagai Hawa..
jgn dipinta apa yg tak mampu Hawa berikan..
kerana Hawa milik Allah sepenuhnya...

Adam,mengertilah...
HANYALAH RENUNGAN KITA BERSAMA....

LELAKI IDAMAN KALBU...

Lelaki idaman…

Seorang lelaki yang aku idamkan
Ialah seorang buta,bisu, bakhil dan papa…
Biarlah dia seorang yang buta
Buta, Kerana matanya sunyi daripada melihat perkara-perkara maksiat dan lagha
Kerana matanya terpelihara daripada memandang aurat wanita ajnabi
Asalkan kedua matanya terang dalam memerhatikan keagungan ciptaan Allah
Asalkan dia celik dalam melihat kesengsaraan umat Islam di Palestin, Ambon, Bosnia dan seumpananya

Biarlah dia seorang bisu
Bisu, Bisu daripada pujuk rayu yang bisa menggoncang keimanan
Bisu daripada mengungkapkan ucapan yang bisa meracun fikiran
Bisu daripada perkataan yang bisa mendatangkan kekufuran
Asalkan bibirnya sentiasa basah mengingat Tuhan
Asalkan lidahnya tidak pernah lekang dari membaca Al-Quran
Asalkan dia petah membangkang kemungkaran
Dan lantang menyuarakan kebenaran

Lelaki yang aku idamkan ialah seorang yg bakhil
Bakhil, Bakhil dalam memberi senyuman
Pada wanita yang bukan mahramnya
Bakhil dalam meluangkan masa bertemu janji dengan wanita ajnabi yang boleh dinikahinya
Bakhil untuk menghabiskan wang hanya kerana seorang wanita yang tidak sepatutnya
Tetapi dia begitu pemurah meluangkn masanya untuk beribadah kepada Khaliqnya
Dia begitu pemurah untuk mempertahankan aqidahnya
Pemurah dalam memberi nasihat dan teguran
Sehingga dia sanggup menggadaikan hartanya
Bahkan nyawanya sendiri untuk melihat kalimah LAILAHAILALLAH
Kembali megah di muka bumi

Lelaki yang aku idamkan adalah seorang yang papa
Papa, Papa dalam melakukan perkara maksiat
Papa dalam ilmu-ilmu yang tak berfaedah dan bermanfaat
Papa memiliki akhlak mazmumah
Tapi dia cukup kaya dalam pelbagai ilmu pengetahuan
Dia begitu kaya memiliki ketinggian akhlak dan budi pekerti yang mulia
Dia begitu kaya dengan sifat sabar dalam mengharungi tribulasi kehidupannya
Dan dia seorang yang kaya dalam membina jati diri
Dia mahu menjadi seorang syuhada
Yang syahid di jalan Maha Esa...

MASIHKAH ADA....

Monday, September 14, 2009

COMEL KAN MEREKA INI...

~ mase kecik2 mak selalu buh kan bedak kat belakang ~


~ alahai, kecik nyer ~


~ comel betul ~


~ mase kecik2 mesti sume penah isap jari kan..hihi... ~


~ ni pun same...comel ~


Sunday, August 23, 2009

PBS at Sekolah Kebangsaan Bandar Baru....

salam...
dah lame tak mengarang or berceloteh dalam blog ni...
seminggu yang lalu. aku ngan jiha n amal buat pbs kat sekolah bandar baru...
not bad la sekolah tu...
besar and terjage...cikgu2 sumer okey...

kat sane gak ada dak2 UNISEL yang wat praktikal...syu, khairul, zana and thegang yang namenyer tak lekat diingatan ku..hikhik...
so, tak la rase janggal sangat...tapi yang paling penting, aku ingatkan diorang ni da 20 lebih...rupe2nye sebaye...

dak2 kat cni sume ok..dengar cakap..tapi yang kelas2 bawah tu biasela, banyak cakap dari wat keje...penat nak melayan karenah diorang...kitorang ade gak la kene relief kelas selama 4 hari...banyak pengalaman yang dapat...aku tak tahu la cam ne cikgu yang da mengajar selama 20 TAHUN tu...huhu...aku tabik spring la kat diorang...

ok..my major subjek is pemulihan...so, banyak mase aku kat kelas pemulihan..kat situ pun ade 2 orang cikgu praktikal kpli dari ipbmm...laki...diorang bagusla...bagi kerjasama yang amat memuaskan hati...thanx a lot!!
tanpa bantuan korang tak tahu la kitorang...hehe...

dan banyak lagi cerita yang tak mungkin dilupakan..
thanx a lot to NAJIHAH sebab abgi aku tumpang umah die kat Kuala Selangor tu selama seminggu n AMALINA yang menjadi teman tidur dalam bilik tu...hehe..

~pengalaman tu amat penting dalam kehidupan kita, kerana daripada pengalamanlah kita belajar untuk mengenal erti hidup ini..~

Wednesday, August 12, 2009

10 K DALAM PERSAHABATAN

KECINTAAN merupakan elemen yang paling penting sekali dalam sesebuah persahabatan. Ikatan sesebuah persahabatan akan mudah rapuh jika tiadanya kecintaan antara dua insan yang disandarkan kepada Si Pemilik cinta itu sendiri. Sebab itu, kadang-kadang perlunya kita meluahkan rasa cinta kita terhadap sahabat kita dengan mengungkap, "uhibbuka/i fillah" (bagi sahabat-sahabat yang sama jantina sahaja) agar mereka tahu betapa cintanya kita terhadap mereka, kerana Allah (insyaAllah).

* KASIH SAYANG lebih kurang sama sahaja maksudnya dengan kecintaan. Namun, setelah kita mencintai sahabat kita, perlunya kita curahkan segala kasih sayang kita terhadap mereka. Tetapi, kadangkala kasih sayang tidak perlu dipamerkan secara luaran. Cukuplah sekadar kita mendoakan untuk sahabat-sahabat kita, insyaAllah, itu sudah cukup membuktikan betapa sayangnya kita terhadap mereka.

* KEIKHLASAN dapat menjamin sesebuah persahabatan mendapat keberkatan dan rahmat daripada Illahi. Tidak ikhlas ketika bersahabat dengan seseorang akan mengundang permusuhan antara sahabat. Bersahabatlah dengan seseorang kerana keluhuran hati budinya, bukan kerana rupa, pangkat atau harta yang dimilikinya.

* KESETIAAN terhadap seseorang sahabat mampu memanjangkan tali persahabatan walaupun jarang bertemu. Apabila kita setia terhadap kita, kita akan diingati oleh mereka sehingga akhir hayat mereka, kerana tidak kira susah atau senang, kita setia berada di sisinya memberi sokongan, insyaAllah.

* KEBERANIAN dalam berkata benar. Dalam persahabatan juga, kita hendaklah berani apabila ingin mengatakan sesuatu. Lebih-lebih lagi jika kita telah melakukan sesuatu yang menyakiti hatinya, kita kena berani mengaku padanya atas kesilapan yang dilakukan. Selain itu, berani juga dalam menasihati sahabat kita. kerana sebagai sahabat, kita mesti mahukan yang terbaik untuk mereka kan?

* KEJUJURAN juga perlu dalam persahabatan. Jangan sesekali menipu atau menyembunyikan apa-apa daripada pengetahuan sahabat kita. Mereka juga perlu tahu apa yang kita lalui dalam kehidupan kita. Jangan berahsia, melainkan pada perkara yang benar-benar perlu dirahsiakan (hehehe).

* KEMAAFAN. Sekiranya sahabat kita pernah melakukan sebarang kesilapan, bersedialah untuk memaafkannya, tidak kira sebesar manapun kesalahan mereka terhadap kita kerana sahabat yang baik adalah sahabat yang bersedia untuk memaafkan sahabatnya. Jika kita yang bersalah, janganlah malu untuk meminta maaf daripada mereka kerana orang yang dahulu meminta maaf adalah orang yang hebat.

* KESEDIHAN. Apabila kita sedar bahawa sahabat kita sedang bersedih, maka, ikutlah sedih bersama-sama dengan mereka. Tawarkanlah bahu kita untuk dijadikan tadahan air mata mereka. Kerana tiada siapa yang akan mereka cari selain kita sahabat mereka.

* KEGEMBIRAAN. Begitu juga dengan kegembiraan. Jika kita gembira, maka marilah berkongsi kegembiraan itu bersama sahabat-sahabat tercinta. Tidak mahukah kita bergelak tawa dengan mereka? Tidak mahukah kita melihat ukiran-ukiran senyuman indah di raut wajah mereka? Kegembiraan kita, kegembiraan mereka jua.

* KESERASIAN di sini bukanlah bermaksud, "Kau cantik, aku mesti cantik," "Kau kaya, aku pun kena kaya". Tidak sama sekali. Sememangnya manusia dijadikan oleh Allah berbeza-beza, namun, dalam persahabatan keserasian dapat diwujudkan apabila terbinanya persefahaman antara dua pihak. Apabila ada persefahaman, barulah hubungan kita dengan sahabat kita akan menjadi lebih baik dan akan berkurangnya pergaduhan disebabkan salah faham (hehehe).

Alhamdulillah, itulah dia 10 K yang dapat saya simpulkan mengenai persahabatan. Maaf kalau agak membosankan, namun saya tetap ingin berkongsi pendapat saya mengenai topik ini.

"Adakah anda dan sahabat anda mengamalkan 10 K ini?"

Monday, July 20, 2009

GUNUNG SENYUM!!! ARGHH!!

pade 18 - 19 july aku g masuk gue ngan daki gunung senyum...
haha..ni first time nih..
mule2 takut gak nak g..
tapi tak pe la, ambik pengalaman n sahut cabaran..
~Malaysia Boleh!!!~
pendakian ni anjuran Malaysian Journey kat kampus aku...
dalam 33 orang yang pegi...
kitorang bertolak pukul 7 pagi ari sabtu..

~ Sabtu, 18/7/2009 ~
SIRI 1

gunung senyum ni kat Temerloh, so tak jauh la dari kampus aku..dalam 2 jam da sampai.. lebih kurang kul 9 lebih kitorang sampai..ingatkan dapat chalet yang kureng ckit..tapi dapat tempat macam hostel la jugak..not bad..tempat mandi pun okay..haha..
~itu yang penting~

dalam kul 10 pagi, kitorang da berkumpul balik kat dataran gunung ni...hari ni juz junggle tracking n masuk 15 gue!!..mase mule2 berjalan tu agak semangat la jugak..tapi setelah sekian lame boring + penat..tapi tak sampai 10 minit pas aku mengeluh kitorang da sampai gue yang pertama..aku tak ingat ape name guenyer..sebab banyak betul gua yang ader..

mengikut pak cik yang bertanggungjawab bawak kitorng masuk gue ni, die cakap name2 gue ni diberikan berdasarkan batu yang terbentuk dalam gue tersebut..antaranya..GUA MAYAT, GUA STRAW, GUA RANGKAK..n so on la..mase masuk gua rangkak ni memang kene merangkak la..huhu..sampai terhantuk pale aku..memang sempit tempat nyer..gua tu gelap..aku pulak lupe bawak lampu suluh ...huhu..dalam gue tu ade tulisan Allah dan tulisan Muhammad yang semulajadi..subhanallah..

kitorang pun meneruskan la perjalanan ke gua yang seterusnya pulak..banyak nyer gua..kaki ni da tak larat nak jalan..dlam 6 km pegi n balik..campur dengan kene merangkaknyer, panjat lagi..banyak gua kat cni yang hidup lagi..so, kene la jage elok2..tak ley bawak kuar ape2 barang dari hutan n gue ni..sebab takut ade penjaganyer..

SIRI 2

nak dijadikan ceriternye..kitorang habis dalam pukul 3 setengah..ingatkan da habis...rupe2nye kul 4 setengah kene berkumpul balik..ada lagi 8 gue belum kitorng masuk..hahaha..mase ni rase macam tak nak g da...sebab lutut ni da lenguh giler..tapi rugi la sebab da bayar..lagipun bukan senang nak datang da pas ni..so, kene la ikut cakap pengerusi..balik tu, kitorng solat, makan, mandi n rehat jap..

kul 4.45 kitorang pun gerak la..gua ni tak la jauh sangat..so, tak banyak la berjalan..tapi gua2 kat cni tinggi..so kene naik la tangga yang telah disediakan oleh pihak perhutanan Temerloh..tangga dia tinggi dan kecik..

ade sorang kawan aku ni gayat sangat..sampai terketar-ketar lutut die..aku tanye la die ape perasaan gayat ni..die pun cakap "ko rase macam kaki tu tak ley gerak n menggeletar"..
baru la aku paham...kitorang pun bagi la semngat kat dier..

antara name gua yang ade kat cni ialah GUA SILAT..mengikut mitos gue ni merupakan tempat pahlawan-pahlawan terbilang dahulu untuk berlatih..diorang terpakse berlatih dlam gue supaya musuh tak tahu..tapi dapat tengok kesan tapak kaki n tapak tangan diorang..memang 2 KALI GANDA daripada kita sekarang...

banyal lagi citer ni snanyer..hari kedua merupakan hari paling bersejarah dalam hidup aku..dan aku terasa sangat bersyukur sebab aku masih bernafas lagi dibumi Allah ini..nantikan cerite aku selanjutnya..

~gambar masih tidak boleh dipaparkan lagi kerana sebab-sebab tertentu~

Thursday, July 2, 2009

BORING!!!

hmm...boring giler...
tak banyak aktviti sangat sem baru ni..
dis week (3-5 july) , ramai pulak kawan2 aku yg balik..huhu..

last wednesday, i hve accept sms from my younger sister..
she tel me to come home dis week...
huhu...but, i can't...

die suh ak carikan maklumat pasal undang2 kemanusiaan n tolong die wat essay coz nak hantar ke jabatan pelajaran...
so, aku cakap ngan die...
aku wat kat cni jer...nanti aku pos by email..
~ die pun da happy balik, kalo tak sedih je ~

<>

Saturday, June 27, 2009

sekeping hati..

aku da bace blog2 azam, una, nadea...
bestnyer reunion hari tu ea..
tapi sian pulak kat intan sebab tak dapat g..
nak wat cam ner...
~kiter merancang, tapi Allah yang tentukan~


da terlambat ker??
aku nak ucapkan tahniah kat kengkawan aku yg dapat U..
to trah, peha, mus, yan..
tahniah to u all semua..
semoga berjaya..

da bley coment...atas bantuan seorang kawan ku...

da masuk maktab ni, so tak ley da nak on 9 slalu coz wireless maktab tengah update..
kene sewa broadband je..huhu...

tak de mende pun nak tulih..
ok la..
bye2..=p

Saturday, June 20, 2009

blog aku tak ley coment..huhu..

nape ek alu nye blog tak ley coment?..
sape2 ley bantu aku?...=(
da try cari tapi entahla silap setting kat mane...

Friday, June 19, 2009

Reunion 2009?? ~ KLCC~

huhu..cdeynyer...
aku tak dapat g...
mesti bestkan diorang kumpul ramai2 hari ni..

termasuk tahun ni, da 3 tahun aku tak jumpa diorang...
rindunyer...='(


tapi diorang rindu aku tak??...ting!!
~ rindu kot..hehe.. ~

nway..aku selalu doakan kebahagiaan korang sume..
semoga berjaya dalam ape jua yg korang wat ea..
muaaaah!
~ jiwang lak kan..=p ~

Thursday, June 18, 2009

tag?? first time..hehe..=p

1. Kalau anda jadi orang terkaya di dunia?

~ nak buat rumah baru untuk family, banglo bertingkat2..hehe.. ~
~ nak bawak g jalan2, bercuti..(zoom Malaysia).. ~
~ bagi duit kat adik2, suh belaja betul2 ~
~ nak beli perabot2 rumah yang cantik2 ( wah!! klas gitu...hehe..) ~
~ lastly, simpan untuk hari TUAKU.. ~

2. Kalau anda jadi orang terseksi di dunia?

~ ehemm..ea ke??..tak mungkin sama sekali.. ~

3. Kalau anda perlu terjun tingkat ke-100 untuk membuktikan cinta anda?

~ cinta?? ~
~ tak mungkin la sampai nak terjun kot ~

4. Kalau orang kata blog anda teruk nak mampus?

~ hehe ~
~ saya akan tny die balik, "blog awak cantik sangat kew???" ~

5. Kalau keluarga anda yang menentukan teman hidup anda. Kira perkahwinan yang ditetapkan keluargalah?

~ ntahla, kene bergantung pada keadaan.. ~
~ tapi kalau ok, why not? =p ~
~ yg penting, sape2 pun yang akan berkongsi dengan hidup aku nanti, aku harap die boleh jage aku dengan baik.. ~

6. Kalau tiada lagi hari esok?

~ kalau?? ~
~ entahla.. ~
~ tapi jika aku diberi peluang, aku ingin memperbetulkan segalanya ~
~ bantulah aku!! ~

7. Kalau orang yang anda benci berada di depan anda?

~ buat2 tak tahu.. =o ~
~ tapi kalo benci sekalipun, tak mungkin la sampai aku tak nak tengok muke die ~

8. Kalau anda berpeluang masuk Fear Factor dan makan benda-benda pelik?

~ nak tengok borang fear factor pun tak nak..hehe.. ~
~ tapi suke tengok rancangan die ~

9. Kalau ibubapa anda tiada pada pagi esoknya?

~ betapa beratnya bahu untuk memikul ='( ~
~ aku akan setiasa mendoakan mereka ~
~ aku juga perlu tabahkan diri aku demi adik2 tercinta ~

10. Kalau anda berjumpa dengan orang artis/selebriti yang paling anda minati? Nyatakan nama artis/selebriti tersebut.

~ emm..kalau ea.. ~
~ aku tengok je la kot, die pakai baju ape..cam ne muke die..mekap tebal ke tak..hehe.. ~
~ sorry la..tak de yg betul2 minat.. ~

11. Kalau diberi lesen untuk membunuh, siapa yang akan anda bunuh?

~ aku akan bunuh orang2 yahudi ~
~ YA ALLAH! selamatkan lah umat2 Islam yang teraniya ~

12. Kalau orang kata anda kacak/cantik?

~ alhamdulillah.. ~

13. Kalau anda ada penyakit AIDS pada usia yang muda?

~ jauhkan la dari diriku.. ~

14. Kalau anda berpeluang menikmati makan malam yang romantik?

~ makan sedap2..yummy2.. ~

15.Kalau anda terpaksa mengorbankan cinta anda untuk orang lain?

~ kalo ade kebaikkan ape salahnye ~
~ tapi kalau takde pekdah ape2, nak wat per korbankan..hehe.. ~

16. Kalau anda memenangi anugerah, dan anugerah apa yang anda inginkan?

~ pelajar terbaik.. ~ (impian waktu kecik2, tapi tak penah tercapai..huhu)

17. Kalau anda berpeluang mengahwini bangsa asing? Bangsa asing mana yang anda inginkan?

~ mm.. ~
~ tak nak la..nak melayu je..=p ~

18. Kalau anda terpaksa berpisah dengan orang tersayang?

~ tak nak!!!! ~

19. Kalau ramai yang tidak puas hati dengan anda kerana mereka cemburu dengan anda?

~ la..nape nak cemburu? ~
~ wat sakit hati jerk..betul tak?? ~

20. Mengenai orang yang tag kamu ni?

~ kepada una ku sayang, sy da jawab semua soalan.. ~
~ so, kene bagi 20 hadiah, sebab ade 20 soalan..hehe ~

21. Sekarang nk tag :

~ tak mo tag sape2.. ~
~ sebab semua da ader..hehe.. ~

..


~ kenapa ea, dalam hidup ni susah sangat nak buat satu keputusan ~

~ bila da buat keputusan tu, orang pulak tak suka..hmm.. ~

~ so, ape yang kite perlu buat supaya semua orang suka dengan keputusan kiter ~

~ ntahla.. ~



Tuesday, June 16, 2009

19 Hadis Nabi Mengenai Wanita.

1. Doa perempuan lebih makbul daripada lelaki kerana
sifat
penyayangnyayang lebih kuat daripada lelaki. Ketika
ditanya kepada
Rasulullah akan hal tersebut, jawab baginda, "Ibu lebih
penyayang
daripada bapa dan doa orang yang penyayang tidak akan
sia-sia".

2. Apabila seseorang perempuan mengandung janin dalam
rahimnya, maka
beristighfarlah para malaikat untuknya.Allah
mencatatkan baginya
setiap hari dengan 1,000 kebajikan dan menghapuskan
darinya 1,000
kejahatan.

3. Apabila seseorang perempuan mulai sakit hendak
bersalin, maka Allah
mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad pada
jalan Allah.

4. Apabila seseorang perempuan melahirkan anak,
keluarlah dia dari
dosa-dosa seperti keadaan ibunya melahirkannya.

5. Apabila telah lahir anak lalu disusui, maka bagi
ibu itu setiap
satu tegukan daripada susunya diberi satu kebajikan.

6. Apabila semalaman ibu tidak tidur dan memelihara
anaknya yang
sakit, maka Allah memberinya pahala seperti
memerdekakan 70 hamba
dengan ikhlas untuk membela agama Allah.

7. Barangsiapa yang menggembirakan anak perempuannya,
darjatnya
seumpama orang yang sentiasa menangis kerana takutkan
Allah dan orang
yang takutkan Allah, akan diharamkan api neraka ke
atas tubuhnya.

8. Barangsiapa membawa hadiah, (barang makanan dari
pasar ke rumah
lalu diberikan kepada keluarganya, maka pahalanya
seperti bersedekah.
Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak
lelaki. Maka
barangsiapa yang menyukakan anak perempuan seolah-olah
dia
memerdekakan anak Nabi Ismail.

9. Tiap perempuan yang menolong suaminya dalam urusan
agama, maka
Allah memasukkan dia ke dalam syurga lebih dahulu
daripada suaminya
(10,000 tahun).

10. Perempuan apabila sembahyang lima waktu, puasa
bulan Ramadhan,
memelihara kehormatannya serta taat akan suaminya,
masuklah dia dari
pintu syurga mana sahaja yang dikehendaki.

http://img171.imageshack.us/img171/3226/sitinurhaliza6mx3.jpg


11. Wanita yang solehah (baik) itu lebih baik daripada
1,000 lelaki
yang soleh.

12. Aisyah berkata, "Aku bertanya kepada Rasulullah,
siapakah yang
lebih besar haknya terhadap wanita? Jawab Rasulullah,
"Suaminya".
"Siapa pula berhak terhadap lelaki?" Jawab Rasulullah,
"Ibunya".

13. Apabila memanggil akan engkau dua orang ibubapamu,
maka jawablah
panggilan ibumu dahulu.

14. Wanita yang taat akan suaminya, semua ikan-ikan di
laut,burung di
udara, malaikat di langit, matahari dan bulan semua
beristighfar
baginya selama mana dia taat kepada suaminya serta
menjaga sembahyang
dan puasanya.

15. Wanita yang taat berkhidmat kepada suaminya akan
tertutup
pintu-pintu neraka dan terbuka pintu-pintu syurga.
Masuklah dari
mana-mana pintu yang dia kehendaki dengan tidak
dihisab.

16. Syurga itu di bawah tapak kaki ibu.

17. Wanita yang tinggal bersama anak-anaknya akan
tinggal bersama aku
(Nabi s.a.w) di dalam syurga.

18. Barangsiapa mempunyai tiga anak perempuan atau
tiga saudara
perempuan atau dua anak perempuan atau dua saudara
perempuan lalu dia
bersikap ihsan dalam pergaulan dengan mereka dan
mendidik mereka
dengan penuh rasa takwa serta bertanggungjawab, maka
baginya syurga.

19. Daripada Aisyah r.a. Barangsiapa yang diuji dengan
sesuatu daripada
anak-anak perempuan lalu dia berbuat baik kepada
mereka, maka mereka
akan menjadi penghalang baginya daripada api neraka.
Bertunang
www.iLuvislam.com
oleh: Ustaz Muhammad Rashidi Bin Haji Wahab*


TAKRIF PERTUNANGAN

Ulama dari mazhab Maliki (Hatab):
Pertunangan adalah satu ungkapan untuk menyeru kepada pernikahan dan apa-apa yang berlaku dari perbualan.

Ulama dari mazhab Shafie (Umairah):
Pertunangan adalah menyentuh (mengemukakan) pernikahan daripada orang yang diambil kira dengannya.

Daripada takrif pertunangan di atas dapatlah kita ketahui bahawa pertunangan ini adalah semata-mata satu perjanjian di antara dua pihak (pihak lelaki dan pihak perempuan) untuk melangsungkan perkahwinan. Pertunangan bukanlah satu akad seperti pernikahan dan memutuskan pertunangan dengan sebab-sebab tertentu bukanlah suatu kesalahan.




PERTUNANGAN DI SISI SYARAK

Terbahagi kepada lima cara:
- Lelaki memberitahu hajatnya untuk meminang kepada seorang perempuan secara langsung.
- Lelaki memberitahu hajatnya untuk meminang kepada wali perempuan.
- Menggunakan pihak ketiga untuk meminang.
- Wali menawarkan anak perempuannya kepada seorang lelaki soleh.
- Perempuan menawarkan dirinya sendiri kepada seorang lelaki soleh.

Sekiranya kedua-dua pihak telah bersetuju dan menerima (menggunakan salah satu cara di atas) maka ini adalah sudah dikira bertunang di sisi syarak.


PERTUNANGAN DI SISI ADAT

Kebiasaannya pihak lelaki akan memberikan barang-barang hantaran ke rumah pihak perempuan pada majlis pertunangan yang telah ditetapkan. Kemudian perempuan akan disarungkan cincin di jari manisnya sebagai tanda sudah bertunang. Maka pihak perempuan akan menetapkan dan membincangkan hantaran untuk perkahwinan berdasarkan status seseorang perempuan itu. Dan diakhiri dengan bacaan doa dan sedikit jamuan ringan. Majlis pertunangan ini diadakan selepas kedua-dua pihak bersetuju untuk bertunang selepas adat merisik.

Pemberian cincin semasa pertunangan adalah suatu adat yang diamalkan di Malaysia (mungkin diambil dari warisan orang bukan Islam) dan ia bukanlah satu syariat yang telah ditetapkan oleh Islam. Namun ia tidaklah menjadi satu kesalahan sekiranya pemberian cincin itu diberikan sekadar tanda pertunangan selagimana tidak menyalahi syariat. Perlu diketahui bahawa menganggap perbuatan menanggalkan cincin sebagai tanda pertunangan diputuskan maka ia adalah bercanggah dengan Islam.


HEBAHAN PERTUNANGAN

Tidaklah digalakkan menghebahkan pertunangan sepertimana perkahwinan. Pada pendapat saya bahawa hebahan pertunangan sekadar perlu adalah terletak di atas budi bicara keluarga masing-masing. Adapun hebahan tentang perkahwinan adalah digalakkan (sunat) oleh Islam dan menghadirinya adalah wajib.


WAKTU PERTUNANGAN

Berkaitan dengan pertunangan yang lama - pada pandangan saya ia terletak di atas diri kedua-dua pihak yang bertunang untuk menentukannya. Sekirannya kedua-dua (peminang lelaki dan perempuan) mampu melaluinya dan bersedia dalam tempoh masa pertunangan yang panjang maka tidaklah mengapa. Namun pertunangan yang panjang mungkin membawa sedikit masalah dari pengalaman beberapa orang kenalan saya.

Wallahua'lam.

*
Ustaz Muhammad Rashidi Bin Haji Wahab atau nama penanya, buluh, merupakan salah seorang moderator forum soal jawab agama iLuvislam.com. Artikel ini disunting berdasarkan soal jawab di forum iLuvislam (kategori Fiqh Munakahat; perkahwinan dan kekeluargaan).
Mampukah Aku Menjadi Seperti Mereka?
www.iluvislam.com
kelopak_mawar
Editor: lailatulema

Mampukah aku menjadi seperti Siti Khadijah?
Agung cintanya pada Allah dan Rasulullah,
Hartanya diperjuangkan ke jalan fisabillah,
Penawar hati kekasih Allah,
Susah dan senang rela bersama.

Dapatkah kudidik jiwa seperti Siti Aishah,
Isteri Rasulullah yang bijak,
Pendorong di kala kesusahan dan penderitaan,
Tiada sukar untuk dilaksanakan.

Mengalir air mataku,
Melihat pengorbanan puteri solehah Siti Fatimah,
Akur dalam setiap perintah,
Taat pada abuyanya yang sentiasa berjuang,
Tiada memiliki harta dunia,
Layaklah ia sebagai wanita penghulu syurga.

Ketika aku marah,
Inginku intip serpihan sabar,
Daripada catatan hidup Siti Sarah.
Tabahkah jiwaku,
Setabah umi Nabi Ismail,
Mengendong bayinya yang masih merah,
Mencari air penghilang dahaga,
Di terik padang pasir merak,
Ditinggalkan suami akur tanpa bantah,
Pengharapannya hanya pada Allah,
Itulah wanita Siti Hajar.

Dapatkah aku mengikut jejak Siti Rahmah,
Permaisuri Nabi Ayyub,
Pasrah dengan dugaan Tuhannya,
Walau pernah tersungkur ke dalam jerat syaitan,
Namun ia kembali,
Kerana iman yang kuat,
Telah dijanjikan syurga adalah balasannya,
Bahagia adalah miliknya.

Mampukah aku menjadi wanita solehah?
Mati dalam keunggulan iman,
Bersinar indah, harum tersebar,
Bagai wanginya pusara Masyitah.


Friday, May 15, 2009

aku mlasa nak bg tahu org aku da ade blog sebabnya aku malas nak menulis...
hehe...

aku ni jenis malas ckit nak menulis...
lagi pulak kat cni susah nak dapat line...
bertambah-tambah la malas untuk menulis...

sekarang tengah minggu exam...
banyak subjek yang kene membaca...

aku rindu kat kengkawan lame...
da bertahun aku tak jumpa diorang...
kenapa lah aku tak ditakdirkan berjumpa dengan kalian semua...

aku nak senaraikan kawan2 lame aku...

boy : AZAM, MUAZ, DUMA, MUS, HAZIM, NON, IKHWAN, ELNOR, AREP, MIRUL, AMAD, ACAP, SHAHRUL, ODEN, dll..

girl : UNA, ADA, ZATI, TIRAH, NADEA, MASH, PEHA, FATIN, AWIN, HAZY, SOFEA, INTANNN, TIKAH, MDA...

Friday, April 3, 2009

PENGALAMAN N KENANGAN TERINDAH....
part 1

( amalina, rosni, ME, najiha )

untuk pengetahuan u all sekalian, me n my frenz seramai 3 orang
iaitu JIHA, AMAL N ROSNI..<> hehe..
wat PBS kat uma aku..
PBS tu singkatan kepada pengalaman berasaskan sekolah...
banyak gilerr pengalaman yg kitaorang dapat sepanjang
5 hari kat sekolah tu..
we all major PEMULIHAN BM...
aku tak rase rendah diri dengan course aku ni..
malah aku BANGGA...
sebab aku akan ajar pelajar yang tak boleh nak
menguasai 3M ( baca, tulis n kira)...
so aku tak payah nak fenin2 tanda kertas or tande buku...
aku juz ajar diorang sampai ley kuasai 3M tu..
BEST X???
best kan...hihi..
tapi tension gak ar...

sebelum ni aku blaja teori je, hri ni aku kne
praktikn segala ilmu setahun jagung yg aku ade..hehe..=p

hari tu aku ada aja sorang budak pemulihan ni...
die boleh EJA perkataan ni..<>..
but..!!!
dia akan baca BUKI, BUKI N BUKI...
pd hal die eja betul n boleh sebut, tapi bile
aku suruh sambungkan BA + KA..
dia akan sebut lagi BUKI...
warghhh!!!
mase tu agak tension la jugak..
FIRST EXPERIENCE BEB....
tapi budak2 pemulihan ni memerlukan masa yg agak lama
untuk berubah..kiter nak ubah manusia kan..
so, kne la take time ckit...
aku puas hati la ngajar diorang walaupun tak lame...
ok la..
sape yg berminat lagi nak tahu cter seterusnya tnggu part 2..
kali aku akan cerita the real HYPERACTIVE student...
hehe..


Thursday, April 2, 2009

about me!!!

hai kengkawan sumer.. sy ni baru berjinak-jinak nak wat blog... so kalo ader yg terkurang tu paham2 je la ea... hmm.. tak tahu nak citer ape la sna nye...
ok la..
bia saya cter psl diri sy dlu..


ini la saye..SITI NUR WAHEDAH BINTI MOHD BAKRI...

itu je la...ade 5 adik lagi...
sumer tengah belajar..
sy anak sulong...study kat IPGM KAMPUS PERGURUAN TENGKU AMPUAN
AFZAN...
insyaALLAH akan menjadi bakal guru satu hari nanti...
hehe..

kengkawan sekalian..ingat tau..
mane la tahu satu hari nanti sy ajar anak kengkawan sekalian..
jadi, kene la baik2 ngan sy tau..=)